Joyce Carol Oates

Joyce Carol Oates

söndag 5 december 2010

Fjärde inlägget

Finfina diskussioner både här och där, men flera röster saknas fortfarande eller är alltför tillbakadragna. Ge er in i diskussionen med glatt humör nu!

Den här veckan ska ni ha fokus på de konflikter som finns i boken. Externa konflikter är mellan två eller flera personer (t.ex föräldrar som grälar) men kan också vara konflikter mellan ont och gott (jfr. Sagan om ringen t.ex.). Sedan finns det också interna konflikter. Det är när en person kämpar med olika sidor i sig själv, slits mellan två tankar eller idéer t.ex. Ska jag följa gruppen eller gå min egen väg?

I vissa grupper har ni redan berört dessa ämnen. Utgå i såfall från det ni redan skrivit och fundera vidare, ni behöver självfallet inte skriva exakt samma sak en gång till.

Vill ni gå vidare kan ni även fundera över bokens peripeti, alltså bokens vändpunkt, när du som läsare märker att allt förändras (till det bättre eller till det sämre). Många böcker har flera små vändpunkter, vilka hittar ni i era böcker?

tisdag ska böckerna vara utlästa och vill ni i gruppen också skriva om bokens upplösning går det självfallet bra. Hur slutar boken? Får alla frågor svar? Är det ett bra slut? Hur skulle du vilja förändra det?

Till sist: jag har gjort inlägg i alla grupper med lite fler frågor att fundera kring!

söndag 28 november 2010

Tredje veckans inlägg

Det glädjer mig att det i flera av grupperna blivit lite dialoger mellan er. Tänk på att man kan samtala även i skriven form och att det är det vi tränar nu. Så läs gruppmedlemmarnas inlägg noga och ha dem gärna som utgångspunkt när du gör ditt eget.

Läs också igenom det som står under bedömning ännu en gång innan du gör ditt nästa inlägg.

Det är fortfarande en hel del inlägg som saknas. Om ni ska kunna samtala med varandra är det viktigt att inte skjuta upp skrivandet. Det är bättre att göra många kortare inlägg än inga alls. Just nu saknar jag en del personbeskrivningar. Jag ser framemot att få läsa dem i början av den här veckan!

Denna veckans inlägg ska ha fokus på miljön. Försök tänka extra noga på den när du läser vidare (minst 50-60 sidor) men gå även tillbaka och titta igenom redan lästa avsnitt. Tanken är nu att du precis som när du beskriver personerna ska leta ledtrådar. Det kanske inte står i alldeles tydliga ordalag exakt hur det ser ut där de är men det brukar oftast gå att bilda sig en uppfattning om miljön ändå. På samma sätt som man kan bilda sig en uppfattning om hur personerna ser ut trots att de inte beskrivs så utförligt egentligen.

När du beskriver miljön ska du också tänka på att ljud, lukt, känsla och smak kan vara viktiga. Alla sinnen bidrar! Leta efter alla tecken på miljöbeskrivningar och utgå från dem i din diskussion; är de bra gjorda, för många, för få osv. Kan du se platserna framför dig när du läser? Eller kan du inte alls se dem framför dig men tycker att det känns okej ändå? Liknar platserna några du sett och upplevt själv på ett eller annat sätt. Fundera också på om de befinner sig på många olika platser.

Till sist vill jag skriva att jag tycker det är mycket trevligt att läsa era inlägg. Så skriv på, både ni som redan är igång men även ni som inte riktigt kommit igång ännu!

söndag 21 november 2010

Andra veckans inlägg

Läs ytterligare ungefär 60 sidor av boken och skriv sedan om karaktärerna i boken. Du kan skriva om både huvud- och bikaraktärer, vem som helst som du tycker är intressant. Huvudpersonen är naturligtvis intressant att skriva om eftersom han eller hon är central för bokens handling, men det kan också dyka upp andra personer som du hellre skriver om. Du kan skriva om en eller två personer, men inte fler, då blir det så snuttigt. Skriv om hur personerna presenteras, hur du uppfattar dem, vad du tycker om dem, om de verkar vara trevliga eller inte. Använd alltid texten som stöd för dina tankar. Citera gärna för att tydliggöra hur du menar.

  • Berätta vad huvudpersonen heter. Har du flera i din bok? Beskriv en eller ett par av dem.
  • Beskriv hur huvudpersonen/-personerna du valt ser ut. Kanske är det inte tydligt utskrivet i boken utan du kanske endast får ledtrådar. Möjligen uppfattar dina läskamrater personerna annorlunda. Berätta vad du tycker.
  • Berätta något om egenskaperna hos personen/personerna du gör ett porträtt av. Är de glada, deppiga, modiga, fundersamma, blyga, fega?
  • Vad gör huvudpersonen ofta? Berätta t.ex. om han/hon ofta blir arg eller skojar mycket eller kliar sig i huvudet.
  • Hur känner sig huvudpersonen/-personerna du beskriver? Om det ändras genom boken, berätta varför.
  • Tycker du om huvudpersonen? Varför eller varför inte?

måndag 15 november 2010

Bedömning

Det du skriver i bloggen är underlag för bedömningen i svenska (förmågan att läsa och förmågan att skriva). Använd den därför för att visa vad du kan.


Tänk på det här när du gör dina inlägg:


  • Var aktiv på bloggen och gör gärna fler inlägg än de två som är minimum varje vecka.

  • Använd ett varierat språk när du skriver.

  • Var noga med stavning och skiljetecken. Läs igenom dina inlägg noga innan du publicerar dem.

  • Var tydlig med dina åsikter och tankar så att det framgår att du har förmågan att reflektera, granska och förklara det du läst, samt att du kan motivera dina åsikter.

  • Tänk på att det du skriver ska vara anpassat så att de som läser kan förstå vad du tycker och tänker. Bygg ut dina tankar så att läsaren får svar på sina frågor eller blir intresserad av att veta mer. Använd alla dina sinnen för att beskriva dina tankar kring boken. Fundera på skillnaden mellan dessa två exempel: Boken är rätt bra eller Boken är bra därför att jag gillar miljöbeskrivningarna mycket. Jag tänker på min barndom eftersom det såg ut precis så hemma hos min farmor och farfar när jag var liten. Var inte allt för kortfattad när du formulerar dina svar.

onsdag 10 november 2010

Första frågorna

Utgångsfrågorna för den första gruppdiskussionen ligger nu under respektive bokgrupp. Klicka på den grupp du tillhör och gör sedan ditt inlägg. Glöm inte att avsluta med ditt namn.

söndag 24 oktober 2010

Välkomna!

Välkomna till nians Joyce Carol Oates-cirkel. Här kommer du kunna läsa mer om Joyce Carol Oates och hennes författarskap. Det är också här som ni diskuterar boken ni läser.
Grupper
Snygg: Sarah, Moa, Henrik och Toni
Stor i käften 1: Victor, Rama, Louise och Aboudi
Stor i käften 2: Malin, Milles, Sigrid och Egzon
Efter kraschen 1: Amanda M, Hasine, Lana och Laureta
Efter kraschen 2: Oscar, Qendresa, Rowaida och Dildar
Eter kraschen 3: Ema, Hano, Cornelia och Jan
Vilda gröna ögon 1: Anton, David, Zeyneb och Mikael
Vilda gröna ögon 2: Bakhshi, Agnes och Maria
Vilda gröna ögon 3: Adonay, Joanna, Ida och Hjalmar
Svart flicka vit flicka: Miriam, Robin, Angela, Mikaela, Amanda S och Daniel